Kom naar onze soepsessie!
11 januari 2018

Werkgeluk door te leren & ontwikkelen

Werkgeluk door leren & ontwikkelen

 

Voortdurende verandering kenmerkt succesvolle organisaties. Voortdurende ontwikkeling kenmerkt succesvolle en gelukkige medewerkers.

 

Werkgeluk leidt bij medewerkers tot hogere productiviteit, minder verzuim, hogere klanttevredenheid en minder stress. Er zijn verschillende manieren waarop je als organisatie werkgeluk kunt faciliteren en volgens mij speelt leren & ontwikkelen hierbij een belangrijke rol. Dubbele winst zeg maar, want naast het geleerde/ontwikkelde bouw je dus tegelijkertijd aan werkgeluk. Hieronder een paar voorbeelden van hoe leren & ontwikkelen en werkgeluk elkaar kunnen versterken. 

1. Bevlogenheid en leiderschap

Bevlogenheid is een belangrijk aspect van werkgeluk. Om bevlogen te raken is het onder andere belangrijk dat medewerkers werk doen dat aansluit bij hun talenten en dat ze hierbij de autonomie ervaren om het werk naar eigen inzicht uit te voeren.
Om medewerkers op hun talenten in te kunnen zetten moet je weten wat hun individuele talenten zijn. HRD-instrumenten (waaronder vragenlijsten en coaching) helpen dit inzichtelijk te maken. Met dit inzicht kan het gesprek ontstaan over hoe de medewerker met zijn/haar talenten bij kan dragen aan de afdelings- of organisatie doelen. Een ander gesprek ook dan de leidinggevende vaak gewend is om te voeren. Want hoe richt je het werk zo in dat medewerkers ook daadwerkelijk zoveel mogelijk op hun talenten worden ingezet? En hoe geef je de ruimte en het vertrouwen die nodig zijn voor de medewerker om het werk op een autonome manier uit te voeren? En in welke mate sluit het leidinggeven vanuit deze principes aan bij de eigen talenten van de leidinggevende?
Kortom, ook voor de leidinggevende is het belangrijk inzicht in zijn/haar eigen talenten te hebben en te worden begeleid in deze (vaak veranderende) rol.

2. Zingeving

Een duidelijke organisatiemissie (een WHY) vind ik een van de mooiste manieren om werkgeluk aan te spreken. Als het duidelijk is aan welk groter doel de organisatie en de werkzaamheden bijdragen komt dit ten goede van het werkgeluk. Door te leren & ontwikkelen leren medewerkers meer over zichzelf, wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze kunnen. Met deze kennis kunnen ze kijken hoe zij het beste kunnen bijdragen aan de Why van de organisatie en of die Why wel echt bij hen past. Als organisatie is het belangrijk dat je goed communiceert over de doelen die je organisatie heeft en hoe een ieder daarin bijdraagt zodat de medewerkers zich steeds bevestigd zien in hun bijdrage aan deze Why.

3. Voortdurend leren & ontwikkelen

“Lifelong learners zijn in hun werk succesvoller en leven gelukkiger en meer tevreden” (E-book Next learning 2018). Andersom werkt het ook; positieve emoties en leervermogen versterken elkaar.
De wereld verandert snel en om bij te blijven moet je als organisatie continu leren & ontwikkelen wel faciliteren. Door te leren blijven medewerkers bij de tijd, blijven ze aantrekkelijk als werknemer en hebben meer eigenaarschap over hun eigen loopbaan. Ze weten wat er speelt en van welke waarde ze voor jullie of een andere organisatie zijn. Dit kan stress en angst voor baanverlies (en het niet kunnen vinden van een andere baan) verminderen. Angst en stress die zorgen dat medewerkers krampachtig vasthouden aan zekerheden van jaren terug en die een constructieve samenwerking en creativiteit in de weg staan. Het tegenovergestelde van werkgeluk.
Kortom, door te faciliteren en investeren in leren en ontwikkelen geef je als organisatie al enorm veel handvatten aan medewerkers en leidinggevenden om de regie op hun eigen werkgeluk te pakken!

Neem gerust contact met ons op als je wilt onderzoeken wat werkgeluk voor jouw organisatie kan betekenen!

– Tessa Hoonhorst

 

 

Gebruikte bronnen:
E-book mens@work Next learning 2018
Handboek Positieve psychologie, Bohlmeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *